ΑΡΧΙΚΗ

graphΚαλωσήρθατε στο ιστολόγιο του λογοτεχνικού περιοδικού Το Δέντρο!

Περιηγηθείτε στις σελίδες μας για να διαβάσετε αποσπάσματα από παλαιά και καινούργια τεύχη, γίνετε συνδρομητές του περιοδικού συμπληρώνοντας τη φόρμα στη σελίδα Συνδρομές και στείλτε μας το μήνυμά σας στη σελίδα Επικοινωνία.

Λίγα λόγια για το περιοδικό…

Το ΔΕΝΤΡΟ έχει δύο κύριες περιόδους κυκλοφορίας: η πρώτη, η οποία αριθμεί 34 τεύχη, καλύπτει την περίοδο 1978 έως 1983 και η δεύτερη την περίοδο από το 1983 μέχρι σήμερα. Το 1983 για λόγους τεχνικούς αρίθμησε εξαρχής τα τεύχη του, τα οποία σήμερα έχουν φθάσει στο νούμερο 180. 

    Από το πρώτο τεύχος του, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1978, έδωσε έμφαση στα μικρά κείμενα (ποιητικά, δοκιμιακά, πεζογραφικά) της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, καθώς επίσης και στο σχολιασμό της εγχώριας πολιτιστικής ζωής. Μέσα από τη στήλη των “Φύλλων”, όπως την ονόμασε θέλησε να κάνει ένα είδος παρέμβασης στα πνευματικά θέματα. Παράλληλα φρόντισε, έχοντας επαφή με  την ξένη, σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, να δημοσιεύει κρίσεις, πληροφορίες σχόλια γι’ αυτήν στη στήλη “Αναγνώσεις”. Με τον καιρό δημιουργήθηκαν και άλλες στήλες, οι οποίες φιλοξένησαν άρθρα για τον κινηματογράφο, τη μουσική, το θέατρο και τη φιλολογία.

    Τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του συνόδευσε την κυκλοφορία του και με παράλληλες εκδόσεις ελληνικών και ξένων έργων, οι οποίες στεγάσθηκαν είτε υπό τον τίτλο “Το μικρό Δέντρο” είτε υπό τον τίτλο “Το Δέντρο”.  

    Επικεντρώθηκε στη λογοτεχνική παραγωγή του 20ου αιώνα κυρίως, δίνοντας βάρος τόσο στη σύγχρονη ευρωπαïκή λογοτεχνία όσο και σε αυτή άλλων χωρών. Όσον αφορά στην ελληνική παραγωγή επέμεινε σε αξιανάγνωστα κείμενα, μάλιστα προτάσσοντας στην ύλη του ονόματα συγγραφέων όχι ιδιαίτερα γνωστών, οι οποίοι υπέγραφαν ποιοτικά κείμενα.

    Την ολιγοσέλιδη παρουσία του τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας του (μέχρι το 1983 και εντεύθεν), διαδέχθηκε μία δεύτερη, πιο πλούσια, η οποία έχει τη μορφή ενός μεγάλου βιβλίου, αφού κάθε έκδοση είναι διπλή.

    Τα αφιερώματα σε θέματα και πρόσωπα, που παλαιότερα ήσαν σποραδικά, από τα τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μονιμοποιήθηκαν και φιλοξενούνται σε κάθε τεύχος του περιοδικού.

 

Leave a comment